Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
7 Aralık 2024 Cumartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 1.905.710

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Kaldırımlar işgal altında; Yetkililer makam araçlarında...
Kaldırımlar işgal altında; Yetkililer makam araçlarında...

Kaldırımlarda ki işgalleri değerlendiren  Genel Sayman Yusuf ÖNDER;Tüketicilerin güvenli dolaşımı için oluşturulan kaldırımlar işgal altında şehirde yaşamanın kuralları var. Herkes işini yasalarda kendisine ayrılan alanlarda yapsın.

 

 

 

 

 

 

Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel saymanı Yusuf ÖNDER şu açıklamayı yaptı.

Yaya kaldırımında yürürken; önünüze ya dükkânların çıkardığı mallar, ya da park etmiş arabalar ve ya bir reklam panosu çıkıyor. Gideceğiniz yere ulaşmak için kaldırımdan inip yolun ortasından yürümek zorunda kalıyorsunuz. O zaman da hızla gelen araçların altında ezilme riski doğuyor. 

Türk Standartları Enstitüsü’ne göre ideal kaldırımın özelliklerinden bazıları şöyle:

Yaya kaldırımları, ön bahçesiz yapı düzenine sahip yollarda en az 2.50 metre genişliğinde, yaya trafiğinin yoğun olduğu merkezi iş bölgelerinde ise en az 5 metre olmalı. Genişlik, yol genişliğinin el vermediği hallerde 3 metreye kadar inebilir. Ancak şehrin yapılaşmasına açık meskûn alanlardaki yollarda yapılacak yeni düzenlemelerde yaya kaldırımı genişliği 1 metreden az olamaz.

Yaya kaldırımında yayanın emniyetle yürümesine mani olacak çiçeklik, taş veya demir gibi her türlü engellerle, elektrik direği, trafik işaret direği, ilan levhaları ağaç ve benzeri elemanlar bulunmamalı. Kaldırım üzerine yapılan altyapıya ait rögar, baca kontrol ve benzeri tesislerin kapakları kaplama yüzeyiyle aynı düzlemde olmalı.

Yayanın ayağının takılacağı beton veya demir baba veya diğer herhangi bir çıkıntı, bitmiş kaplama taşında topukların girebileceği genişlikteki delikli yüzeylerden kaçınılmalı.

Yaya kaldırımının eğimi yüzey sularının akıtılması için taşıt yoluna doğru yüzde 2-3 oranında olmalı. Bordür taşı 0.70 metre ile 1 metre boyunda ve 0.15-0.20 metre genişliğinde olmalıdır.

Kent yöneticileri en son ne zaman yaya kaldırımlarında yürüdüler. Kaldırımlarda yürüyen tüketicinin çektiği çilenin farkında olsalar mutlaka bu soruna bir çözüm üretirler.

Şehrimizde yaya kaldırımlarını kullanarak gideceğiniz yere ulaşmak ancak akrobatik hareketler yaparak mümkündür.

Yusuf ÖNDER

Genel Sayman

 

 

 

3470 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |