Yatlardan özel tüketim vergisi alınmasını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Sekreteri Bülent ARSLANKAYA “daha adil bir gelir dağlımı ve istikrarlı büyüme mümkün ” dedi.
Genel Sekreter Bülent ARSLANKAYA şu açıklamayı yapmıştır:
Binek Otomobillerde ÖTV oranı, aracın motor hacmi ve vergisiz satış fiyatına (matraha) göre belirleniyor. Küçük hacimli ve daha uygun fiyatlı araçlarda oran %45 ile başlarken, büyük motor hacimli veya daha yüksek fiyatlı araçlar için bu oran %220’ye kadar çıkabiliyor.
Yetmez ama evet;
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (G.T.İ.P) 89.03 olan; yatlar ve diğer eğlence ve spor amaçlı deniz taşıtları; kürekli kayıklar ve kanolardan 2017 yılından bu yana yüzde 0 özel tüketim vergisi uygulanmaktaydı;6 Eylül 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 10363 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile (G.T.İ.P) 89.03 olan yatlar ve diğer eğlence ve spor amaçlı deniz taşıtları; kürekli kayıklar ve kanolardan sekiz yıldır alınmayan özel tüketim vergisi uygulaması kaldırılarak, bu nitelikteki tüketimden yüzde 8 özel tüketim vergisine yükseltildi.
Daha adil bir vergilendirme mümkün...
Otomobillerden alınan vergi yatlar ve diğer eğlence ve spor amaçlı deniz taşıtları kürekli kayıkları;kanolardan alınacak %8 Özel Tüketim Vergisi oranına düşürülmeli,
Veya yüksek gelir gruplarının sahip olabileceği lüks tüketimden; yatlar ve diğer eğlence ve spor amaçlı deniz taşıtları kürekli kayıkları;kanolardan alınacak ÖTV;otomobillerden alınan özel tüketim vergisi oranlarına yükseltilmelidir.
Gelir dağılımındaki adaletsizlik giderek artmakta...
Gelir dengesi alt gelir grupları aleyhine bozulmaktadır.Demokrasinin ,hukukun üstünlüğünün ve istikrarın güvencesi orta direk/sınıf erimektedir.
Gelirin yeniden dağlımı politikaları tekrar gözden geçirilmeli ;alt ve orta gelir gruplarının büyümeden alması gereken paylar adaletle dağıtılmalıdır.
Daha adil bir gelir dağılımı ve istikrarlı büyüme mümkün.
Yatlardan özel tüketim vergisi alınmasına yetmez ama;evet diyoruz...
Eskişehir, 08 Eylül 2025
Bülent ARSLANKAYA
Genel Sekreter