Doğalgazda Kademeli Fiyat Uygulamasını (KFU) değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES)Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe KESKİN daha adil bir doğalgaz tarifesi için kademeli fiyat uygulaması "geri çekilsin " Dedi.
Genel Merkez, Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe KESKİN konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, 4 Nisan 2026'da yürürlüğe giren Doğalgazda Konutlarda Kademeli Fiyat Uygulamasının daha fazla tartışılmaya başlandığını ifade etti.
Her ilin aylık bazda belirlenen ortalama tüketim miktarları için halihazırda uygulanan destek uygulamasına devam edilecek, belirlenen tüketim limitinin aşılması durumunda ise, tüm tüketim ( sadece aşılan miktar değil) " yüksek fiyattan" faturalandırılacak.
Belirlenen limiti aşanlar, yüksek gelir düzeyi tarifesinden değerlendirilecek... Mevcut durumda; tüm aboneler aynı oranda desteklenmektedir, belirlenen limiti aşan aboneler ise, yüksek gelir düzeyine sahip aboneler olarak kabul edilerek o ay tükettiği doğalgazı daha yüksek faturayla ödeyeceklerdir.
Oysaki abonelerin; çok çocuklu aileler olması, Yaşlı ve Engelli gibi özel durumda olan ve evde daha çok vakit geçiren bireylerinin olduğu haneler olması, enerji verimli binalarda otur(a)mamaları ve eski, verimsiz ısıtma sistemlerinin olduğu binalarda ikamet etmeleri vb zorunlu nedenler de, belirlenen aylık doğalgaz limiti aşımına, dolayısıyla yüksek gelir düzeyi için belirlenen doğalgaz tarifesinden fatura ödemelerine neden olmakta, bu durum bütçelerini zorlamaktadır.
1 m³ fazla doğalgaz kullanan tüketici yüksek gelir düzeyi tarifesine yükselmektedir! Eskişehir'de Ekim2026 ayı için belirlenen sınırın 46,74 m³ olduğunu göz önüne alırsak;47,74 m³ kullanan aboneler sınırı aştı kabul edilip Kademe 2 fiyatıyla faturaları hesaplanacaktır. Tüketicinin ihtiyacı olan doğalgazı tüketirken sayaç kontrolü yapıp, limiti aşmaya 1m³ kaldı diyerek kombi, ocak vs kapatmasını beklemek hayatın olağan akışına aykırıdır.
Zaruri ihtiyaçtan dolayı doğalgaz limitini aşan abonelerin, kademe 2/ yüksek gelir düzeyinde bulunan aboneler tarifesinden, faturalandırılması Aile Destekleme Politikalarıyla bağdaşmamaktadır.
Doğalgaz Kademeli Fiyat Uygulaması; Aile 10 yılı stratejileri, iklim koşulları ve Sosyal Devlet ilkesi göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmelidir.
Eskişehir,15 Ekim 2026
Ayşe KESKİN
Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi