Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
20 Ekim 2025 Pazartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 5.198.953

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim Kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“elektrik tarifeleri ...
“elektrik tarifeleri ...

Elektrik tarifelerinde yeni düzenleme iddialarını   değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman BAKAL   “daha adil elektrik tarifesi mümkün.” Dedi.Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

 

 

 

 

 

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi’(SKTT)  kapsamında konut aboneleri için yıllık elektrik tüketim sınırını 5 bin kilovatsaatten 3 bin kilovatsaate düşüreceği iddia edilmektedir.

Yürürlükteki  sistemde 5.000 kWh altındaki kullanıcılar ulusal tarifeden, bu sınırın üzerindekilerin  tüketimi ise ; borsa fiyatı üzerinden faturalandırılmaktadır.

Ocak 2026 'da uygulanacağı iddia edilen  sistem elektrik faturalarında yüksek artışlara sebep olacaktır.

Elektrik temel ihtiyaçtır...

Orta direğin,dar ve sabit gelirlilerin ,hane içinde tarımsal üretim/hayvancılık yapanların,3 çocuklu bir ailenin  tükettiği elektriğin yıllık 3000 /aylık 250 kilovat saatin üzerinde olması kaçınılmazdır.

Mevcut tarife adaletsizdir...

Mevcut tarifede;2025 yılı için geçerli olmasına rağmen, 2024 yılı boyunca gerçekleşmiş tüketim miktarını esas almaktadır.

2025 yılı içinde tüketimini azaltarak enerji verimliliği sağlayan on binlerce hanenin, geçmiş yıl tüketimi nedeniyle yüksek tarifeye tabi tutulması nedeniyle;aynı miktarda enerji tüketen diğer abonelere kıyasla %30-40 daha yüksek fatura ödediği iddia edilmektedir.

 Bu uygulama özellikle;sabit gelirlileri,elektrikli ısıtıcı ile ısınanları,hane içinde tarımsal üretim/hayvancılık yapanları;orantısız şekilde etkilemekte ve temel bir ihtiyaç olan enerjiye erişimi güçleştirmektedir.

İddia edildiği gibi ‘Son Kaynak Tedarik Tarifesi’(SKTT)  kapsamında konut aboneleri için yıllık elektrik tüketim sınırının 5 bin kilovat saatten 3 bin kilovat saate düşürülmesi adaletsizliği arttıracaktır.

Daha adil elektrik tarifesi  mümkün...

 Geçmiş yıl tüketimine göre yüksek tarife uygulaması kaldırılmalı veya tüketimini düşüren mesken aboneleri dönem bazlı normal tarife  üzerinden ücretlendirilmelidir.

Karmaşık tarife uygulamalarına son verilmeli,adaletsizliği arttıraca tarifeler  yapılmamalıdır.

Yasal zorunluluklar  ve sosyal hassasiyetler  çerçevesinde  elektrik SKTT uygulaması gözden geçirilmeli,revize edilmeli veya kaldırılmalıdır.Eskişehir, 20 Ekim 2025

 

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

69 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |