Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
19 Mart 2024 Salı 
Ziyaretçi Sayımız: 1.659.998

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Dolandırıcılar cebimize dadandı…”
“Dolandırıcılar cebimize dadandı…”

Cep telefonlarına gönderilen mesajlarla artan dolandırıcılık olaylarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Yönetim Kurulu üyesi Ahmet ÜNLÜ “ KOL SAATİ KAZANDINIZ DOLANDIRILACAKSINIZ” dedi.

 

 

 

 

Genel Yönetim Kurulu üyesi Ahmet ÜNLÜ, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Cep telefonu dolandırıcıları GSM abonelerinin korkulu rüyası haline geldi. Dolandırıcılar, GSM abonelerinin telefonlarına gönderdikleri mesajlarla milyonlarca liralık vurgun yaptı. Son altı ayda cep telefonu mesajı ile dolandırılan 10 bin kişi savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularının büyük bölümü savcılıkların takipsizlik kararıyla sonuçlandı. Cep telefonu dolandırıcıları, açık hat diye adlandırılan ve başkaları adına bilgisi olmadan çıkartılan GSM hatlarını kullanıyor. Bu dolandırıcılara yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda şu ana kadar ele geçirilen açık hatlı SIM kart sayısı da 40 bini buluyor. Tuzak melodi ve logo mesajları gönderen korsan şirketler, abonelerin bilgisi olmadan faturalarının kabarmasına yol açıyor. Birçok cep telefonu kullanıcısı herhangi bir sözleşme imzalamadığı halde, farkına varmadan, `tuzak mesajlarla` bu sitelere abone yapılıyor. Cep telefonu kullanıcılarına atılan mesajlar abone tarafından okunduğunda kontörlü hatlarda 40 kontör giderken, faturalı hatlarda mesajın okunması ile birlikte üyelik gerçekleşmiş oluyor. Kabul etmese dahi logo melodi servisi, 3 lira 177 YKr ve KDV ücreti kesiyor. Cep telefonu operatörleri de, farkında olmadan 3 günde bir bu parayı ilgili aboneye faturalandırıyor.

Bir içecek firmasının kampanyasını kullanarak cep telefonlarına “20 bin lira kazandınız” Kazandığınız paraya sahip olmak istiyorsanız bir bankada adınıza hesap açmamız gerekiyor “mesajı gönderen dolandırıcılar, banka da hesab açma bahanesiyle mesaja karşılık verenlerin kimlik bilgilerini elde ediyorlar. Farklı numaralardan gelen ve indirimli Gold paketi kazandığınızı söyleyen mesajlar, Facebook’taki acil kan mesajları, Pepsi’den para kazandınız mesajları, kol saati hediyeli mesajlar ve ücetsiz chack-up mesajları ile aynı amacı taşımaktadır. İnsan zekâsı yeni dolandırıcılık yöntemleri de üretecektir. Örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Bu tür mesajlarda sizden aramanızı istedikleri numarayı kesinlikle aramayınız ve polise bildiriniz. Uzmanlar kaynağı belirsiz mesajlar konusunda vatandaşların dikkatli olmasını isterken, `evet` veya `hayır` şıklarının bulunduğu mesajların mutlaka reddedilmesi gerektiğini belirtiyor dolandırıcılık amacıyla arama yapan veya sms gönderen numara hakkında bireysel olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmalıdır.

Telekomünikasyon kurumu bu dolandırıcılık olaylarını daha ne kadar seyredecek.

Ahmet ÜNLÜ

Genel Yönetim Kurulu üyesi

2655 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |