Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
19 Mart 2024 Salı 
Ziyaretçi Sayımız: 1.659.954

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Bankalar deli dumrul oldu, BDDK uyudu”
“Bankalar deli dumrul oldu, BDDK uyudu”

Bankaların aldığı hesap işletim ücretlerini değerlendiren Tüketiciyi Destek-leme Derneği Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ “bankalar ‘deli dumrul’ oldu” dedi.Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilindiği gibi tüketiciler, parasal işlemlerini Vergi Usul Kanunu gereği, bankalar üze-rinden yapmak zorundadır. Bankalar, tüketicilerin hesaplarından “hesap işletim ücretleri” adı altında paralar almakta ve aldıkları bu paraları, otomatik olarak he-saplardan kesmektedir. Bu durum tüketicileri mağdur etmekte ve bankalar tüketici-nin gözünde “deli dumrul” olmaktadır.

Bankalar, uygulamanın yasal olduğunu savunmakta ve alınan paranın, müşterilerle yapılan sözleşmeye dayandığını belirterek, yıllık toplamda yaklaşık 4,5-5 milyar TL. (eski parayla 4,5-5 katrilyon TL.) yi bulan tatlı kârlarından vazgeçmek istememek-tedir. Halbuki, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 6. maddesi-ne göre, “satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu bu tür maddelerin tüketici aleyhine dengesiz-liğe yol açtığını” ifade ettiğinden, bankaların savunması geçerli değildir.

Ayrıca bu konuda, Ankara 6. Tüketici Mahkemesi ile ve farklı illerdeki Tüketici So-runları Hakem Heyetlerinin kesinleşmiş kararlarında, "Tüketici, standart sözleş-me sebebiyle içeriğe etki edememişse o sözleşme şartlarının, tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir" hükmü bulunmaktadır.

Bu nedenle bankalar, bu haksız uygulamadan vazgeçmelidir.

 

Tüketiciyi Destekleme Derneği olarak, bankaların haksız ve insafsız uygulamalarına “dur” diyoruz ve BDDK’yı göreve çağırıyoruz. Bu durumda olan vatandaşlarımızı da haklarını aramaya davet ediyoruz.

Orhan DURMUŞ

 Genel Başkan Vekili

2970 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |