Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
19 Mart 2024 Salı 
Ziyaretçi Sayımız: 1.659.801

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Taksitli alışveriş de bir alıp iki ödemeyin”
“Taksitli alışveriş de bir alıp iki ödemeyin”

Taksitli alışverişlerde senet düzenleniyorsa azami özen göstermek gerekiyor. Aksi halde bir senedi iki kere ödemek zorunda kalırız.”

 

 

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Mobilya alacağım, beyaz eşya alacağım diyerek mağazalara gidip, önlerine konan senetleri incelemeden imzalayan tüketicilerimizin mağduriyetleri artıyor.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6. Maddesi’ne göre “sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse, bu senet her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde ve sadece nama yazılı olarak düzenlenir.”Tüketici kredisi olarak çekilen kredilerde ise kıymetli evrak talep etmek ve almak yasaktır.

Senet ;Nama yazılı olmalı, alacaklı kısmı doldurulmuş olmalı ve bu kısımda tüketim malını aldığınız şahıs ya da şirketin ismi açıkça yazmalı, Her bir vade için ayrı ayrı senet düzenlenmeli ve her bir senedin vadesi ve meblağları doldurulmuş olmalı, Düzenleme tarihi olarak sözleşmenin yapıldığı tarih yazılmalıdır. Bu bilgilerin eksiksiz olarak doldurulduğu senetlerde dahi sözleşmede, sözleşmenin teminatı olarak ferden belirtilen bu senetlerin alındığı yazılmalı. Sözleşmenin ıslak imzalı ya da kaşeli bir örneği de tüketici de olmalıdır.

Ödemelerinizi yaptığınızda senedinizle beraber bir de ödeme makbuzu talep etmelisiniz. Aksi halde, ödemeyi yapar senedinizi alırsınız fakat sözleşmeden dolayı borçlu olmaya devam edersiniz. Özellikle kira sözleşmelerinde sık yaşanan bir durumdur. Kişi kirayı ödediğini kendisine ait bir borç senedi ile ispat edemez muhakkak ki ödemesi için makbuz almış olması gerekir.

Dikkat gösterelim senetlerimizi / sözleşmedeki meblağı iki defa ödemeyelim.

 

 

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

2827 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |