Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
28 Mart 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.163

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Marko paşa, kamu denetçisi oluyor…”
“Marko paşa, kamu denetçisi oluyor…”

Anayasa değişikliğiyle, ülkemizde ilk defa kurulacak olan “kamu denetçiliği/ombudsman”lık kurumunu değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ,” tüketicilerin yeni savunucusu olacak kamu denetçiliği sisteminin hayata geçirilmesi tek başına devrimdir ”

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ konuyla ilgili şu görüşlere yer vermiştir:

Vatandaşların devlet kurumlarına karşı haklarının savunulması konusunda, bu güne kadar çeşitli sıkıntılar yaşanmıştır. Karşılaşılan bu sıkıntılar konusunda, muhatap bulamayan vatandaşlara, çözümsüzlüğün adresi olarak, halk arasında “marko paşa” olarak bilinen sanal kişiye gitmesi ve derdini O’na anlatması söylenmiştir. Ayrıca, haber bültenlerinde

ya da medyada zaman zaman karşılaştığımız, haksızlığa uğrayan vatandaşlarımızın, “nerde bu devlet”, “bizim hakkımızı savunacak kimse yok mu” gibi sorular, insanlarımızın ne kadar çaresiz olduğunu gözler önüne sermektedir.

İşte, yeni anayasa değişiklik paketinin referandumda kabul edilmesiyle, idarenin haksızlığına karşı çaresiz olan vatandaşlar, artık muhatap bulacaktır.

“Ombudsmanlık” olarak isimlendirilen ve bizdeki karşılığı “kamu denetçiliği” olan bu sistem, ilk olarak İsveç’te uygulanmaya başlanmış, daha sonra diğer batı ülkeleri tarafından da kullanılmakta olan bir kurumdur.

Ombudsmanlık uygulamasının, Türk Hukuk Sistemi’ne dahil edilmesi, demokrasimizin gelişmesine katkı sağlarken, özellikle de tüketicilerin hak arama sürecini kısaltarak, bireysel haklar konusunda, önde gelen ülkelerden biri olmamızı sağlayacaktır.

Tüketiciler devlet dairelerinde karşılaştıkları sorunları “kamu denetçiliği/ombudsman”lık kurumu aracılığıyla, mahkemeye gerek kalmadan, çözüme kavuşturabilecekler.

Tüketiciler hak arama süreçlerini kısaltan, hak aramayı ulaşılabilir hale getirecek olan; kamu denetçiliği /ombudsmanlık sisteminin hayata geçmesi için referandumda evet oyu kullanacaklar.

Orhan DURMUŞ

Genel Başkan Vekili

2764 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |