Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
20 Nisan 2024 Cumartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 1.692.074

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Gıdaya sahip çıkmak, hayata sahip çıkmaktır...
“Gıdaya sahip çıkmak, hayata sahip çıkmaktır...

Dünya Gıda Günü`nde değerlendirme yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe KESKİN "Halihazırda çağımızda açlık sorunu yaşayan, sağlıklı gıdaya ulaşmada zorluk çeken, yetersiz beslenen çocuklar ve yetişkinler olduğunu gördüğümüzden, tüm dünyanın Gıda Üretimi, Yönetimi ve Paylaşımı konusunda sınıfta kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz..." dedi.

 

            Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe KESKİN konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

            16 Ekim Dünya Gıda Günü`nün Amacı; Dünya üzerinde açlığa, yetersiz beslenmeye dikkat çekmek, Dünya Devletlerini, kurum ve kuruluşları, tüm insanlığı bu konuda harekete geçirmektir.

            Herhangi bir araştırmaya, istatistiğe gerek duymadan sadece atılan çöplere bile baktığımızda israfın had safhada  olduğunu görebiliriz. Oysa ki; yeryüzünde hiçbir inanış yoktur ki; israfı men etmemiş, paylaşımı ve merhameti tavsiye etmemiş olsun.

            Bugüne kadar "gıda"nın  konu edildiği  sayısız araştırma, makale, kitap, kısa film, proje, afiş, panel vs. yapılması  ve yazılmasına rağmen  farkındalık oluşturulup, dikkat çekilememesi, sorunların çözülememesi bu konunun   “sil  baştan“  daha ciddi, daha kalıcı, daha gerçekçi, elle tutulur, gözle görülür bir şekilde ele alınmasının,  bu yönde politikalar izlenmesinin elzem olduğunu bizlere  göstermektedir.

            Belki de en büyük sorunumuz topraktan uzaklaşıp; bir ürünün bize hangi aşamalardan geçerek, nasıl üretildiğini, geldiğini bilmeden, direkt soframızda bulmamızdır. Mümkün mü ki;  bir buğday, bir  pirinç tanesinin üretiminde emeği olan ya da bu zahmete şahit olan  kişi onu rahatlıkla çöpe atabilsin! Ömrünün çoğunu “ekmek parası“ kazanmak için harcayan insanlar kazandığı ekmeği, gıdayı, parayı bir çırpıda  çöpe atabilsin!

            İşte bunun içindir ki;  en başta yapmamız gereken, günümüzde elindeki hazır ürünü bile işlemeye üşenen  insanlar çoğunluktayken, doğa şartlarıyla, toprakla mücadele edip, o ürünlere tek tek eli değen, üreten çiftçimizi ve üreticimizi baştacı etmeli, emeğinin karşılığını hakkıyla vermeliyiz.

            Çocuklarımızı toprakla buluşturmalı, eğitim hayatında sık sık üretim yapılan yer ve kişilerle buluşturmalı, ellerindeki gıdanın onlara nasıl ulaştığını o körpe beyinlerinde yer etmesini sağlamalıyız. Yetişkin Eğitimleri kanalıyla dengeli ve sağlıklı beslenme, gıdanın işlenmesi, korunması, saklanması konusunda büyüklerimizi eğitmeliyiz.Unutmamalıyız ki; ağzımızdan giren her besin, sindirim sistemi yoluyla artık bizim adeta yakıtımız olmakta, hücrelerimize geçmekte sağlıklı ya da hasta olmamızı sağlayan birincil etkenler arasında yer almaktadır.Sağlığa elverişli olarak üretilmeyen, doğru yöntem ve tekniklerle hazırlanıp, saklanmayan, sağlığımıza katkısı olmayan her ürün onca emeğin, çalışmanın, kaynağın heba olması demektir.

            Paylaşım dediğimizde;  günümüzde moda olan yemeğin fotoğrafını paylaşmak olarak  değil,  inancımızda  ve geleneğimizde olan lokmamızı paylaşmayı tekrar yaşamalı ve yaşatmalıyız.

Gıdaya sahip çıkmak sağlığımıza, ekonomimize, emeğimize,kısacası hayatımıza sahip çıkmaktır.

  Eskişehir, 16.10.2023

#TÜKDES #16EkimDünyaGıdaGünü #İsrafEtmeyelim #GıdayaSahipÇıkalım

Ayşe KESKİN

Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi

472 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |