Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
28 Mart 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.143

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Zamlarla beslenen enflasyon canavarının beli kırılmalıdır..."
“Zamlarla beslenen enflasyon canavarının beli kırılmalıdır..."

Yapılan zamlar ve yeni getirilen vergilerle ilgili açıklama yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ, “Hükümet bir an önce getirilen vergiler ve yapılan zamları kontrol altına almanın yollarını bulmalıdır. Tüketiciler yapılan zamları artık kaldıramaz hale gelmiştir” dedi. TUKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ şu açıklamayı yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salgın süreciyle dünyada yaşanan üretimin daralması, coğrafyamızda devam eden savaş, ülkemizde yaşanan asrın felaketi depremler ve geçtiğimiz genel seçimlere bağlı uygulanan seçim ekonomisi ülkeyi ve hükümeti ekonomik yönden zor durumda bırakmıştır. Bütün bunlar anlaşılmakta, ancak gelinen durumda, tırmanan zam ve vergi fırtınası tüketicileri mağdur etmiş ve adeta hayattan bezdirmiştir.

 

Değerli basın mesupları, zamları durdurmak için makro ekonomik kapsamda ve enflasyonu düşürmek için sunduğumuz bazı önerileriler şunlardır:

1-Hükümet öncelikle üretimi arttırmak için çalışmalar yapmalı ve projeler geliştirmelidir.  

2-Hükümet dar gelirliden değil, zenginden vergi almalı, zenginlerinde sahip olduğu mal varlıkları üzerinden, çok zenginden daha fazla vergi alacak şekilde düzenlemeler yapmalıdır.

3-Hükümet bütçe açığını, zamlarla ve vergilerle değil, bütçe kaçaklarını önleyici, tasarruf sağlayıcı ve gelir getirici kaynaklar oluşturarak, yeni kaynak paketleri açıklayarak gidermelidir.

4-Hükümet, zamları kontrol altına almak için öncelikle sunduğu bütün ürün ve hizmetlere kendi belirlemiş olduğu yıllık enflasyon oranı üzerinde zam yapmamalı, diğer bütün kamu kuruluşları ve hizmet sağlayıcılarının da belirlenen yıllık enflasyon üzerinde zam yapmaması için yasal düzenleme yapmalıdır.

5-Büyük marketlerdeki fiyat artışları birebir kesilen fişler üzerinden otomatik olarak denetlenmeli, fiyat artışları gerekçelendirilmeli, bütün hizmet sağlayıcılar bu gerekçeye bağlı olarak, ilgili bakanlık veya bağlı oldukları resmi kuruluşlardan onay aldıktan sonra zam yapabilecek şelkilde bir fiyat denetim ve kontrol sistemi kurulmalıdır.

6-Her ilde, Ticaret İl Müdürlükleri zamlarla ilgili gelen şikayetlere müdahele etmek için bir birim kurmalı, yasalara uygun hareket etmeyenler için caydırıcı cezalar getirilmeli ve kurallara uymayan hizmet sağlayıcılar, Ticaret Bakanlığı tarafından tüketicilere her ay basın yoluyla ilan edilmelidir.

7-Belediyelerin yaptıkları zamlar ve ücret tarifeleri de belirlenen yıllık enflasyon oranını geçmemeli, aynı hizmetler, dengi belediyelerin ücretleri ile kıyaslanarak, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından denetlenmelidir.

Bu belirtilen konularda detaylı çalışmalar ve yasal düzenlemeler yapılması gereklidir.

 

Bu kapsamda çözüm olarak:

Makro ekonomik sürdürülebilirlik ve barış için; israfı önlemek, tasarruf, yatırım, üretım, büyüme ve ihracat sonucunda; hakça bölüşüm şarttır. Toplumsal, barış, huzur, adalet ve refah adil bölüşüm ile sağlanır.

 

Tüketiciler, yapılan zamlar ve hizmet sağlayıcılarla ilgili her türlü dilek, istek ve şikayetlerini ister elektronik ortamda, ister e-devlet üzerinden CİMER’E, isterse bir dilekçe ile Ticaret İl Müdürlüklerine yapabilirler. 

Eskişehir, 20.07.2023

 

 #TÜKDES #TüketicilerZamlardanBıktı #YapılanZamlarveVergilerDurdurulsun 

 

Dr. Gültekin GÜLLÜ

TUKDES Genel Başkan Yardımcısı

217 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |