Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.529

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“tüketici başvurularında yeni dönem...
“tüketici başvurularında yeni dönem...

Tüketici Hakem Heyetleri Parasal Sınırlarının Arttırılmasını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES) Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Av. Hayri ERYILMAZ "Tüketici Hakem Heyetlerine başvurularda parasal sınır 66.000TL oldu "dedi. 

 

Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Av. Hayri ERYILMAZ  şu açıklamayı yaptı:

            Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6 ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.Düzenlemeyle, tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda uyulması zorunlu parasal sınır:1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanmak üzere, 66.000 (altmışaltı bin) Türk Lirası olarak belirlendi.2023 yılı için yapılacak başvurularda değeri 66.000 TL (altmışaltı bin) Türk Lirası ve  altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl “veya” İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görevli oldu.

            Parasal sınırda il-ilçe tüketici hakem heyeti ayrımı kaldırıldı

  Artık tüketiciler 66.000 TL ve  altında bir tüketici uyuşmazlığı için İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinden herhangi birine başvurabilmektedir. 

Dava şartı olarak arabuluculuk

66.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlılarda;arabulucuya başvurulmuş olması kanunla dava şartı olarak düzenlendiğinden;davacı arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine ekleyerek,Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılabilmektedir.

Tüketicilerin başvuruya erişimi kolaylaştırıldı

Tüketici Hakem Heyeti kurulmayan ilçelerde Bakanlıkça o ilçe için belirlenen Tüketici Hakem Heyeti yetkili oldu.Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılmakta,İlçede Tüketici Hakem Heyetinin kurulmamış olması halinde, başvurular o ilçe kaymakamlığı aracılığıyla ilgili Tüketici Hakem Heyetine iletilmektedir.

2022 tüketiciler açısından nasıl geçti?

Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı 2022 yılına damga vurdu.Yağ,şeker,un gibi temel gıda maddelerinde spekülasyonların da etkisiyle günlük değişen fiyat artışları yaşandı.Özellikle alışveriş merkezlerinde döviz bürosu edasıyla fiyatlandırmalar yapıldığı gözlendi.

Pandeminin etkisinin azaldığı 2022 yılında eğlence ve seyahat harcamalarına büyük pay ayıran tüketicilerin uzun vadeli yatırımlara da  ilgisi  artıyor.2022 yılında emlak sektöründeki hareketlilik te sürekli olarak tüketicinin gündemindeydi.İnternetin global bir ağ olduğu günümüzde tüketiciler,alışverişlerinin büyük kısmını –e ticaret sitelerinden yaptır.İnternet yoluyla alışverişin arttığı bu dönemde ürün ve hizmetler hakkındaki şikayetler de haliyle bu alanda fazlaca artış göstermiş durumda.2022 yılında en fazla uyuşmazlığın olduğu alan,-e ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerle ilgili oldu.

Tüketiciler;yapılan ve yapılacak düzenlemelerle mağduriyetin yaşanmadığı,tüketici bilincinin geliştiği,denetimlerin aksamadığı bir yıl beklemektedir.

                                                                                    Av. Hayri ERYILMAZ     

Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı           

137 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |