Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
19 Nisan 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.691.657

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“İstenmeyen mesajlar tüketicileri canından bezdiriyor...
“İstenmeyen mesajlar tüketicileri canından bezdiriyor...

Tüketicilere gönderilen mesajlar ve bilmedikleri yerlerden gelen aramalarla ilgili açıklama yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ, “Tüketici hak ve menfaatlerinin korunabilmesini temin etmek için; tüketicilerin talebi olmaksızın mesaj gönderen veya gönderttiren, muhtelif numaralar aracılığıyla gerçekleştirilen aramaları yapan veya yaptıran kişi ve kurumlara sorumluluk yükleme vakti gelmiştir.” dedi. TUKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ şu açıklamayı yaptı.

 

Tüketiciler mesaj saldırısı altında: 

Tüketiciler için sağlıklı iletişim sağlamak ve kişisel verilerinin izinle kullanılması en temel haklardan birisidir. Tüketici velinimet ve toplumun öznesidir. Tüketicilere rızası olmaksızın mesaj gönderilemez.

Hizmet sağlayıcıların mesaj gönderebilmek için hizmet alıcıdan yani tüketicilerden onay alması gerekir. Ancak, devam eden abonelik, üyelik durumu, tahsilat, borç hatırlatma, satın alma tahsilatı gibi durumlara ilişkin bilgilendirme içeren iletiler için onay alınmasına gerek yoktur.

 

Bu açıklamalara bağlı olarak:

1-Tüketiciler, her ne maksatla aranırsa aransın veya mesaj gönderilsin, kutlama mesajlarıda buna dahil, bu tek taraflı olmamalı, bütün kendisine ulaşan numaralara tüketicilerinde ulaşabilmesi gerekir.

2-Tüketicinin, kendilerini 0850 ile başlayan numaralara yine cevap verme veya mesaj gönderme hakkı olmalıdır. Bu aramalara verilen cevaplar veya cevap niteliğindeki mesajlar, savunma için belge niteliğinde olacağı, arama ücreti veya kullanılacak kontörün ilgili kurumca karşılanacağı hükme bağlanmalıdır.

3-Tüketiciler, dolandırıcılık amaçlı gelen aramalara karşı, özellikle ödül kazandınız, ücret iadeniz var gibi mesajlara karşı dikkatli olmalıdır. Bu maksatla gönderilen mesajlar ile tüketicilerin kişisel verileri elde edilerek, kötü niyetle kullanılmaktadır. GSM operatörlerine, bu tür mesajları önleyici şekilde yazılımlar yapmasını sağlayacak şekilde sorumluluklar yüklenmelidir.

4-Tüketiciler, başta GSM operatörleri olmak üzere bazı şirketlerin müşteri hizmetlerini aradıklarında, uzun süre bekletilmekte, ısrarla dijital operatöre yönlendirilmekte ve mağdur edilmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli düzenlemeleri ve çalışmaları yapmaları gerekir.

5-Tüketiciler, reklam, tanıtım ve bilgilendirme amacıyla kendilerine gönderilen toplu mesaj sistemlerinden,  bir tıkla istedikleri zaman çıkabilmelidir. İzni olmadan toplu mesaj sistemlerine dahil edilmemelidir.

Yukarıda belirtilen konularda yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

 

Yasal olarak:

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre, kişisel veriler, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın verilemez, aktarılamaz ve kullanılamaz.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun, 135. ve 136. Madde hükümlerine göre, kişisel verileri, hukuka aykırı olarak kaydeden, bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişiler, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.  

Tüketiciler, istenmeyen mesaj, mail ve aramalar için şikayet başvurularını ister elektronik ortamda, ister e-devlet üzerinden, isterse bir dilekçe ile Ticaret İl Müdürlüklerine yapmaları gerekir. 

Hizmet sağlayıcıların ve bütün vatandaşların, tüketicilere mesaj gönderirken veya arama yaparken, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümlerini bilerek hareket etmeleri gereklidir.

 

 #TÜKDES #İstenmeyenMesajlarveAramalar #KişiselVerilerinİzinsizKorunması  

 

Dr. Gültekin GÜLLÜ

TUKDES Genel Başkan Yardımcısı

238 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |