Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
25 Nisan 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.697.161

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Davetsiz mesaj istemiyoruz...
Davetsiz mesaj istemiyoruz...

İstenmeyen sms mesajlarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Saymanı Yusuf ÖNDER“Cep telefonlarına  izinsiz mesaj gönderenler apartmanın zilini çalıp kaçan çocuklar gibidir. ”

 

 

 

 

 

Genel Sayman Yusuf ÖNDER konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Özellikle yurtdışında iken alınan mesajlar, telefon faturasını da şişiriyor. Tüketici mevzuatına göre cep telefonuna reklam ve satış mesajı almak istemeyen aboneler öncelikle GSM operatörü ile yaptığı sözleşmede yer verilen, "Reklam, tanıtım vb. mesajları istemiyorum" bölümünü işaretlemelidir. Aksi halde, GSM şirketleri abonelerin numaralarını reklam amaçlı başka şirketlere verebiliyor. Ayrıca aboneler, telefonlarına gelen "Hediye kazandınız. Şu numaralı telefonu arayın vb." mesajlara karşın dikkatli olmalı ve bu satışların Tüketici Kanunu Mesafeli Satışlar kapsamında olduğunu iyi bilmelidir.Tüm GSM operatörleri bu mesajları engellemek zorundadır.

Eğer Turkcell hattınız varsa 444 0 532 yi arayıp operatörden sözlü olarak engelleme yapılmasını talep edebilirsiniz.

Hattınız Avea ise, Avea kampanya bilgilerini engellemek için kısa mesajla iptal kampanya yazıp 7672 gönderin reklam mesajlarını engellemek için iptal reklam yazıp 7672 göndermek gerekmektedir.

Vodafone istenmeyen reklam mesajlarını engellemek için 444 0 542 yi arayıp operatöre ulaşın ve istenmeyen mesajların engellenmesini talep edin Sanayi Bakanlığı yetkilileri, reklam mesajı almak istemeyen tüketicinin, GSM operatörüne başvurarak bu mesajları istemediğini belirtmesini istiyor.

Müşteri hizmetlerini ararsanız sesli yanıt sistemi içinde dolanıp duruyorsunuz. Bu GSM operatörlerine ciddi cezalar verilmesi gerek ki müşterilerine düzgün hizmet versinler.

Cep telefonuna gelen reklam, tanıtım ve satış amaçlı ticari mesajların tüketicileri mağdur etmeye başlaması üzerine Sanayi Bakanlığı konuyu yakın takibe aldı. Bu tür şikâyetler için Bakanlık ilk inceleme olarak cep telefonlarına reklam veya satış amaçlı mesaj gönderen şirketin telefon numarasını GSM operatörlerinden temin edip-etmediğine bakıyor. Telefon numarası, abonenin rızası dışında GSM operatörü tarafından verilmiş ise operatör suçlu bulunuyor. Abone, sözleşmede mesaj istemiyorum şartı koymamış ise GSM operatörü bu işten sorumlu tutulmuyor. Bakanlık ikinci adım olarak mesajı atan şirkete satışın Tüketici Kanunu'nun Mesafeli Satışlar kurallarına uygun olup-olmadığı incelemesi yapıyor. İncelemeler sonucunda, tüketici mağduriyeti tespit edilirse ilgili şirket ve GSM operatörüne cezai işlem uygulanıyor.

Tüketiciye istek dışı mesaj gönderilmemesi için kamu otoritesi önleyici tedbirler almalıdır.

 

Yusuf ÖNDER

Genel Sayman

23389 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |