Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
20 Nisan 2024 Cumartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 1.691.963

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
‘Plastik poşet uygulaması ticari rant oluşturmamalıdır’’
‘Plastik poşet uygulaması ticari rant oluşturmamalıdır’’

Plastik poşet ücretlendirilmesini değerlendiren  Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES)Genel Sekreteri Av.Ayşe GÜNDOĞAN “ plastik poşet ücretlendirilmesi , ticarete alet edilmemelidir “dedi.Genel Sekreter Av.Ayşe GÜNDOĞAN konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:             

 

 

 

 

 

 

 

 

7153 sayılı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca 01/01/2019 tarihinden itibaren plastik alışveriş poşetlerin ücretlendirilmesi uygulaması başlatılmıştır

TÜKDES OLARAK uygulamayı tüketim çılgınlığına önlem ve doğaya karıştığında verdiği zararın uzun yıllar tolere edilememesi açısından destekliyoruz.

               Plastik poşetler petrol türevi olan polietilenden üretilir. Naylon poşetlerin sadece %1‘i geri dönüştürülür,%99‘u doğada kalır. Plastik poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir. Ortalama 15 dakika kullandığımız bir plastik poşetin doğada tümüyle yok olması için bin yıl gerekir.

                   Türkiye’de  uygulamanın hayata geçirilmesinden , 2019 yılından önce yıllık 30-35 milyar plastik poşet tüketiliyordu.Yasa çercevesinde gerçekleşen ücretli poşet uygulamasının bu rakamı ve verdiği zararı ciddi oranda azaltacağı görüşündeyiz.

Fakat TÜKDES olarak üzülerek belirtmek isteriz ki ; uygulamanın yürürlüğe girdiği andan itibaren  bazı firmalarca bu uygulama kötüye kullanılmaya başlanmıştır.

Doğaya zarar vermenin önlenmesine yönelik bu uygulamada ticari kazanç ve tüketiciye dayalı kötü niyetli kullanım ve adeta yeni bir ticari rant oluştuğuna dair pek çok şikayet aldık.Aynı plastik poşetin farklı firmalarca , farklı ücretlerle satışının yapıldığına şahit olduk.

Poşetlerin Sabit fiyat üzerinden satılmasına yönelik denetimler sıklaştırılmalıdır.Denetim sonuçlarına uygulanacak yasal yaptırımların takipçisi olacağız .

Her zaman tüketicin yanında olan ve tüketici haklarını korumayı kendine misyon eden derneğimiz adına bu durumun takipçisi olacağımızı ve uygulamanın kötüye kullanımının engellenmesi için her türlü mücadeleyi vereceğimizi kamuoyuna bildiririz.

AV.AYŞE GÜNDOĞAN

 GENEL SEKRETER

1471 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |