Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
20 Nisan 2024 Cumartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 1.692.193

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
"Tüketici Hakem Heyetine elektronik ortamda başvurabiliriz ..."
"Tüketici Hakem Heyetine elektronik ortamda başvurabiliriz ..."

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Metin BIYIK "Tüketici Hakem Heyetine başvurular kolaylaştırıldı” DediGenel Başkan Yardımcısı Metin BIYIK konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİ’NDE değişiklik yapılmasına dair Resmi Gazete 11.08.2017/30151 tarihinde yayımlanmış yeni ve değişiklikler yürürlüğe girmiştir.

Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda büyük kolaylıklar getirilmiştir.

         Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvuruların şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden yapılması ile Tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerinin tüketici bilgi sistemi (TÜBİS) ile yapılması zorunluluğu getirilmiştir.

Bu başvuruların geçerli olabilmesi için uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması gerekir. Tüketicilerin elektronik ortamda şikâyetlerini iletebildikleri çevrimiçi bir sistem olarak hızlı, etkin ve kolay kullanımının sağlanması amacıyla TÜBİS için yeni bir yazılım yapılmıştır.

Burada, Elektronik ortamda e-Devletten başvuru yapan; ıslak imzalı başvuru formu ve varsa ekine ekleyeceği bilgi ve belgelerle birlikte 15 gün içerisinde ilgili tüketici hakem heyetine iletme yükümlülüğü kaldırılmıştır.

Süreç Hızlandırıldı.

e-Devlet üzerinden yapılacak başvurularda elektronik ya da mobil imza olmasına gerek kalmadan sadece TÜBİS’e başvuru yapılması ile başvuru işlemleri tamamlanmış olacaktır. Böylece bürokrasinin azaltılmasına ve tüketicinin kolayca başvuru yapabilmesine imkân tanınmıştır. Tüketici Hakem Heyetlerinin esas olarak 6 ay içinde karar vermesi gerekmektedir. Bunun yanında söz konusu inceleme sürecinin daha da kısaltılabilmesi amacıyla bilirkişi incelemesine ilişkin işlemler tüketici hakem heyeti başkanının yetkileri arasına dâhil edilerek inceleme süreci hızlandırıldı.

Tüketici hakem heyetinin tarafsızlığı güçlendirildi.

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinden oluşan ve çoğulcu temsil anlayışıyla oluşturulmuş hakem heyetlerinin kendilerine yapılan başvurularda Tüketici hakem heyetinin tarafsızlığı güçlendirildi. Tüketici Hakem Heyetlerinin tarafsızlıklarını güçlendirmek amacıyla başkan, üye ve raportörler Tüketici Hakem Heyetlerinde bilirkişi olamayacaklardır.

Metin BIYIK-Genel Başkan Yardımcısı-07.09.2017

1487 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |