Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
24 Nisan 2024 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.696.825

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
korkulan oldu! ‘at’ı alan, ‘et’i geçiyor
korkulan oldu! ‘at’ı alan, ‘et’i geçiyor

Kırmızı et fiyatlarının, aşırı yükselmesini değerlendiren Tüketiciyi Destekle-me Derneği Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ, fiyatların düşmesi için ithalat dahil, her türlü önlem alınmadır. Yoksa; “at”ı alan, “et”i geçiyor dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artan kırmızı et fiyatları konusunda Tarım Bakanlığı yeterli tedbir almadığı için, fiyatlar art-maya devam ediyor. Bu durumda, dünyada en pahalı eti tüketen ülke Türkiye, liderliği yine bırakmadı! Türkiye’de kemiksiz etin kilosu 40 TL. ya yaklaştı.

Tarım Bakanlığı ve sektörden aldığımız verilere göre; Türkiye’de mevcut kırmızı et ihtiyacı 650.000 ton olurken, mevcut et arzı ise 425.000 ton civarındadır. Bu da gösteriyor ki; canlı hayvan sayısı oldukça azalmıştır. Ayrıca Türkiye’de, aylık et tüketimi de, kişi başına 550 gramdan, 320 gram civarına düşmüştür. Halbuki olması gereken tüketim aylık kişi başına 1.300 -1.500 gram arasındadır.

Kırmızı et fiyatlarının aşırı yükselmesi, tüketicilerin ekonomik mağduriyetine neden olurken, “gıda güvenliği” ni de tehdit ediyor. Daha önce uyardığımız halde, gerekli önlemlerin alın-maması nedeniyle, korkulan oldu ve ticari ahlâk yoksunu fırsatçılar; halk arasında “nallı kuzu” olarak bilinen at, eşek ve benzeri gibi hayvanların etlerini piyasaya sürmeye başladı. Bu durumda tüketiciler, hem ekonomik olarak mağdur olmakta, hem de sağlıklı gıda tüketimi açısından tedirgin olmaktadır.

Vatandaşlarımıza diyoruz ki: “nallı kuzu” yemek istemiyorsanız, güvenmediğiniz yerler-den, et satın almayın.

Tüketiciyi Destekleme Derneği olarak, daha önce yaptığımız uyarıyı tekrarlıyor ve yaşanan bu olumsuz tablonun giderilmesi için, Tarım Bakanlığı ile diğer ilgili kurumların, bir an önce tedbir almalarını istiyoruz ve ilgililere diyoruz ki:

- doğrudan et ithalatı değil, 4 ay ile 8 ay arası canlı erkek buzağı ithalatı başlatılmalıdır,

- sadece doğuda uygulanan teşvik sistemi, bütün Türkiye’de uygulanmalıdır,

- piyasa denetimleri, daha sıkı yapılarak, hileli ürünlerin önüne geçilmeli, fırsatçılara ve spe-külatörlere geçit verilmemelidir.

Yoksa; “at”ı alan, “et”i geçiyor

Orhan DURMUŞ

Genel Başkan Vekili

 

 

2596 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |