Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
20 Nisan 2024 Cumartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 1.692.068

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“kurban bayramında 2 metre çukur kazmaktan nasıl kurtuluruz…”
“kurban bayramında 2 metre çukur kazmaktan nasıl kurtuluruz…”

Kurban olarak kesilen hayvanlardan insanlara/canlılara/flora ve faunaya mikrobik ve paraziter hastalıkların bulaşımlarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL  "kurban atıkları lisanslı/ruhsatlı mezbahalarda geri dönüştürülmeli /bertaraf edilmelidir." dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Ülkemizde her yıl kurban bayramlarında milyonlarca küçük ve büyükbaş hayvan kesilmektedir.  Artan kentleşme sebebi ile son yıllarda profesyonel kurban tedarikçilerinden kurban almakta veya vekâlet yoluyla kurban kestirtmektedir.

Ancak tüketicilerin büyük bir çoğunluğu Başbakanlık (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından 2 Ağustos 2015 tarih ve 29443 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2015 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ Madde /15’de tanımlanan “Etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde” / buldukları uygun alanlarda kurban kesmektedir.

2015 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kurban kesen tüketicilere önemli/kapsamlı sorumluluklar yüklemiştir:

 

“Etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallar

MADDE 15 – (1) Kesim yeri beton, beton asfalt vb. sızdırmaz malzemeden olur, çıkan kanın toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılır, gerektiğinde kireçlenir.

(2) Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice kapatılıp bağlanır ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilir.Bu hizmetlerin verilmediği yerlerde bahsedilen atıklar ve var ise hastalıklı bölümler kesim yapanlar tarafından en az iki metre derinliğinde çukura gömülür.

(3) Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmaz, kan izi kalmayacak şekilde temizlenir, gerektiğinde kireçlenir.

(4) Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmalarına ve çevre kirliliğine neden olunmaması yönünde tedbir alınır.”

 

Sakatatların belediye ekiplerine teslimi veya hastalıklı bölümler kesim yapanlar tarafından en az iki metre derinliğinde çukura gömülür hükmünün tebliğe konulması sorunu örtmektedir.

 

Belediyelerimizin çoğunluğunun çöp depolama ve bertaraf tesisi yoktur. Ayrıca kurban atıkları özel

Olarak ayrıştırılması ve bertaraf edilmesi gereken atıklardır.

 

Kurban bayramında kendi imkânları ile amatörce kurban kesen tüketiciden 2 metre derinliğinde çukur kazmasını beklemek fevkalade zorlayıcı bir yaklaşımdır.

 

 

 

Kurbanlık hayvanlardan insanlara/canlılara flora ve faunaya tehlikeli bakteri, virüs ve parazit 

bulaşımının ayırdın da olan kamu otoritesi kurban kesenlere kapsamlı yükümlülükler ve ağır cezalar getirmiştir.

 

Kurban atıklarının geri dönüşümünün ve bertarafının sağlanması için “(2) Kurbandan çıkan kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice kapatılıp bağlanır ve bayram süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilir.” Hükmünden sonra “atıklar Belediye sınırları içinde Belediyeler, Belediye sınırları dışında İl Özel İdareleri tarafından toplanır; lisanslı /ruhsatlı mezbahalara götürülür bu mezbahalarda geri dönüşümü/ekonomiye kazandırılması sağlanır, bu planlamayı İl Kurban Hizmetleri Komisyonu yapar” hükmü konulmalıdır.

 

Sonuç olarak, kurban atıkları lisanslı/ruhsatlı mezbahalarda geri dönüştürülmeli/bertaraf edilmelidir.

 

Çevre bulaşımdan, tüketiciler 2 metre çukur kazmaktan kurtarılmalıdır.

 

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

2326 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |