Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.776

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
ilaç israfı hayatın israfıdır...
ilaç israfı hayatın israfıdır...

Bilinçsiz ilaç tüketimini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği genel sekreteri Neşe KARADEMİR ”ilacın reklâmı yasak ;reklâmsız haliyle bile Petrol ithalatımızın yarısı kadar ilaca döviz ödüyoruz ”

 

 

 

 

Genel sekreter Neşe Karademir konuyla ilgili olarak şu görüşlere yer vermiştir.

Ülkemizde sağlık harcamalarının % 60 ilaç harcamalarından oluşturmaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde % 15 civarındadır. Eczanelerdeki ilaçların ortalama yüzde 7’si kullanım süresi dolduğu için çöpe atılıyor. Antibiyotiklerin %44 üne hiç dokunmuyoruz. Evlerde ise ilaçların yüzde 60’ının kutusu dahi açılmadan, kullanım tarihi sona eriyor. Yapılan araştırmalar yıllık 12 milyar dolarlık ilaç kullanımının olduğu ülkemizde 500 milyon dolarlık ilacın hiç kullanılmadan çöpe atıldığını göstermektedir. Ülkemiz kişi başına ilaç tüketimi konusunda dünyada ilk sıralarda bulunmaktadır. Bu veriler bile ülkemizde büyük bir ilaç israfının olduğunu göstermektedir.

Bilinçsiz ilaç kullanımının çok yaygın olduğu ülkemizde, alınan ilaçların tamamı kullanılmadan tedavi tamamlanmış sayılıyor ya da tedavi sağlamadı diye kullanım kesiliyor. Böylece hem sağlığımızla oynuyor hem de ilaç israfında bulunuyoruz.

Bunu önlemek için akılcı ilaç kullanımı gerekmektedir. Hasta başlanacak tedavide mutlaka hekimin önerileri doğrultusunda, eczacının doğru yönlendirmesi ile ilacını kullanması gerekmektedir.

İlaç kullanımında bilincin artması ile toplumda yanlış ilaç kullanımından kaynaklanacak ekonomik ve sosyal yük azaltılacak, hastanın uğrayacağı fizyolojik-biyolojik ve psikolojik zararları da önlenecektir.

Evlerinizde bulunan günü geçmemiş ilaçları lütfen il sağlık müdürlüğünün ilaç toplama merkezine iletiniz. Böylece ihtiyacı olan birine de yardım etmiş olursunuz.

İlaç ihtiyacı olanlar reçeteleriyle ilaç toplama merkezine başvururlarsa ücretsiz alabilirler.

Çöpe attığımız ilaç değil ülke ekonomisidir.

İlaç israfına duyarlı olalım geleceğimizi ve yaşamımızı israf etmeyelim.

Neşe KARADEMİR

Genel Sekreter

 

 

 

 

5178 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |