Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.676

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
"Bilinmeyen numaralara bilnen mevzuat uygulandı"
"Bilinmeyen numaralara bilnen mevzuat uygulandı"

Bilinmeyen numaralar ile ilgili reklam kampanyalarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği İletişim Komisyonu Başkanı Melike ÖZKAN; “ iletişim sektöründe firmalar tüketiciyi yanıltma konusunda yarış etmektedir. ” dedi.

 

 

 

İletişim Komisyonu Başkanı Melike ÖZKAN şu görüşlere yer vermiştir.

İletişimin alabildiğine önem taşıdığı ve özellikle hızlı iletişimin yaygın olduğu günümüzde sektörde yaşanan kıyasıya rekabetle birlikte yapılan reklamların tüketiciyi yanılttığı yadsınamaz bir gerçektir. Reklam kurulu 09.02.2010 tarihinde 173.toplantısını yaptı. 2010/40 sayılı kararıyla;

BN Elektronik Haberleşme ve Telekomünikasyon Hiz. Tic. A.Ş.'ye ait olup, 11880 numaralı bilinmeyen numaralar servisinin tanıtımı amacıyla yayınlanan reklamlarda; “- 118'in yeni numarası neydi Birsen? -Seksen. 11880. -Hah 80. Türkiye'nin yeni bilinmeyen numaralar servisi. Hem sabitten hem cepten hem sabit hem cep numaralarını hemen öğrenin. 11880(…)” ifadelerine yer verildiği görülmüştür. Rekabet Kurulu tarafından yapılan incelemede ; Söz konusu reklamın bu haliyle, eski numarası “118” olan “Bilinmeyen Numaralar Servisi’ne yönelik yeni numaranın “11880” olduğu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından toplam sekiz firmaya Rehberlik Hizmeti Lisansı(bilinmeyen numaralar servisi) verildiği açıklanmasına rağmen sadece bu numaradan rehberlik hizmeti alınabileceği yönünde bir algı oluşturduğuna , -Tüketicilere yansıtılacak ücretin belirlenmesinde önemli olan “Servisin ücretlendirme periyodu 60 saniye olup, faturalı Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, avea hatları için dakikası 0,985 Krş. (KDV Dâhil), kontörlü hatlar için; Turkcell 9 kontör, Vodafone 6 kontör, Avea 6 kontör'dür. Tutarlara ÖİV hariçtir.” şeklindeki bilgilere okunabilirlikten uzak bir biçimde yer verildiğine, -Tüketicilere aktarılması gereken fiyatın tüm vergiler dahil fiyat olması gerekirken, tanıtılan hizmetin ”Tutarlara ÖİV hariçtir.” şeklinde belirtilmesinin ayrı bir yanıltıcılık oluşturduğuna, Bu durumun, 4077 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna, reklam veren BN Elektronik Haberleşme ve Telekomünikasyon Hiz. Tic. A.Ş. hakkında ulusal düzeyde (68.678 TL) idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

Tüketiciler bilinmeyen reklam hilelerine karşı bilinen yöntemlerle karşı koymalıdır.

Melike ÖZKAN

İletişim Komisyonu Başkanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3286 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |