Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
28 Mart 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.232

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Hakem heyetleri mağdur ediyor...
Hakem heyetleri mağdur ediyor...

Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri (TSHH) çalışmalarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel  Başkanı Süleyman BAKAL“her başvuru özeldir.Özel ilgi gerektirir.” dedi.                                 Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin tüketicileri haklı bulduğu kararlar sonucu satıcı /sağlayıcı tarafından Tüketici mahkemelerine yapılan itirazlarda çok sayıda tüketicinin davaları kaybettiği konusunda derneğimize şikâyetlerde artış gözlenmektedir.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın 16.Geleneksel Tüketici Ödül dağıtım töreninde yaptığı konuşmadan anlaşıldığına göre,” Geçen yıl tüketici hakem heyetlerine yapılan 443 bin 816 başvurunun 351 bin 178'inin (yüzde 86) tüketicinin lehine sonuçlandığına dikkati çekti. Yazıcı, söz konusu başvuruların yüzde 59,3'ünün kredi kartları, tüketici kredileri, bankaların faiz dışı ücret ve komisyon bedelleri ile ilgili olduğunu söyledi.”

Bu kadar yüksek bir başvurunun sağlıklı değerlendirildiğini elbette kimse iddia edemez.Bazı il ve İlçelerde çok az başvuru yapıldığını veya hiç başvuru yapılmadığını dikkate alınırsa hak arama bilincini yüksek olduğu büyük merkezlerde bir yılda 10 binlerle ifade edilen müracaatlar yapıldığı ortaya çıkar. Ülke genelinde 1000 civarında Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ayda iki defa yaptığı toplantı ile yarım milyona yakın başvuruya cevap vermek durumundadır. Bu tablonun aşağıdaki yakınmayı doğurması da yadsınamaz bir gerçektir:

“… Bankası dosya masrafı itirazını kazandı, avukatlık vekâlet ücreti ve yargılama giderlerini de bana ödettiler. Sizden ricam derneğinize Dosya Masrafı ücretini geri almak isteyen kişileri; Eğer sözleşmede dosya masrafı ücreti olarak tutar belirtilmişse itiraz edilemez; Sözleşmede bu madde yoksa itiraz edilebilir şeklinde yönlendirebilirseniz. En azından Tüketiciler daha bilinçli hareket edeceklerdir ve daha üzücü sonuçlarla karşılaşmayacaklardır. Burada Tüketici Hakem Heyetinin sözleşmeye bakmadan direkt hüküm vermesi bu konuda yeni sorunlara neden olacaktır. Tüketici dernekleri arasında bir tek sizden yardım alabildiğim için ayrıca çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

Tüketici, satıcı, sağlayıcı mağduriyetlerinin önlenmesi için;

1.İhtiyaç duyulan il /ilçe Merkezlerine birden fazla TSHH kurulmalıdır.
2.TSHH‘leri müstakil hale getirilmeli kendi kadrosu, hafızası ve arşivi oluşturulmalıdır.
3.TSHH’lerinin toplantı süreleri arttırılmalıdır.
4.TBMM’de  bekleyen tüketici kanun tasarısı acilen yasalaştırılmalıdır.

Süleyman BAKAL
Genel Başkan

2632 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |