Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
17 Nisan 2024 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.689.814

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Tüm illerde “il Gıda kurulları” oluşturulmalıdır...
Tüm illerde “il Gıda kurulları” oluşturulmalıdır...

GDO yönetmeliğini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği genel başkan yardımcısı Türkan Polatoğlu; “ Maksimum kar amacıyla gıda sektörüne giren şirketleri devlet ve sivil toplumun sinerjisi dizginler ” dedi.

 

 

 

 

 

Genel Başkan Yardımcısı Türkan POLATOĞLU ilgili şu görüşlere yer vermiştir.

İnsanlığın yararına, verim artışı olacağı, bitkilerin dayanıklılığının artacağı gibi sebeplerle bitkilerin genetik yapılarını değiştirme işlemlerinin insan sağlığı üzerinde etkileri tam olarak bilinmemektedir. Araştırmaların sonuca ulaşması için zamana ihtiyaç vardır.

Bilinen bazı gerçekler şu şekilde sıralanabilir; GDO’lar biyo çeşitliliğe tehdit oluşturmaktadır. Çevresel felaketlere yol açabilir. Tarladan tarlaya gen geçişi olduğu ispatlanmıştır. GDO’ su değiştirilen tohumlara patent alınabildiğinden tarımsal tekeller oluşacaktır. Ülkemizdeki bitki gen kaynakları tespit edilmeli acilen bitki gen bankası kurulmalıdır.

25 ülkede 150 milyon hektar alanda GDO’lu ürün tarımı yapılmaktadır.10 bin çeşit bitki ile zengin bir floraya sahip ülkemizde gen kaynaklarımızdan azami derece faydalanmalıyız.Ulusal biyo güvenlik kanunu çıkarılmadan GDO yönetmeliği uygulamaya konulmamalı, Kanun biran önce çıkarılmalıdır.

Yönetmelikle ithal ürünlerde var-yok denetimi yapacak Tarım Bakanlığının tüketiciyi bilgilendirme kanalları oluşturması gerekmektedir.

Tüketicilerin raflardaki hangi ürünün GDO’lu hangisinin organik tarımla üretildiğini bilmesi ve tercihlerini yapabilmeleri için ilk bakışta fark edilecek formatta etiketlendirmeler zorunlu hale getirilmelidir.

GDO ürünlerin risk analizleri yapılmalı sonuçları kamuoyuna açıklanmalıdır.

Gıda Denetimleri ve tüketici bilinçlendirme çalışmalarında mutlaka sivil toplum kuruluşları devlet iş birliği sağlanmalıdır.

Tüm illerde “il Gıda kurulları” oluşturulmalı bu kurullara tüketici derneklerinin katılımı konusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Kafası karışıklar için gdo rehberi hazırlanmalı ,Tüketiciler işlenmiş gıda tüketirken kafası karışıklar için gdo rehberine başvurmalıdır.

Türkan POLATOĞLU

Genel Başkan Yardımcısı

 

 

 

 

2696 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |