Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
26 Nisan 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.697.817

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Kaldırım ve sokak işgalcilerine kim dur diyecek?
Kaldırım ve sokak işgalcilerine kim dur diyecek?

Esnafın yaya kaldırımlarını işgal etmesi sorununa değinen Tüketiciyi Destekleme Derneği Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcısı Seydi KARTALCA “Yaya kaldırımları işgal altındadır, insan hayatı bu kadar ucuz mu? Yerel yönetimler ve ilgili kurumlar neden görevini yapmıyor?” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcısı Seydi KARTALCA konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Şehrimizde yayaların yürümesi için yapılan kaldırımlar işgal altındadır. Kaldırımlar başta esnaf olmak üzere araçlar, motosikletler ve bisikletler tarafından işgal edilmektedir. Kaldırımlara gelişigüzel konan reklâm tabelaları, kaldırımı şahsi otoparkı olarak sahiplenenlerin kullandığı park edilmez kukaları, dükkânların mallarını sergilediği sepetler vs. kaldırımlara iyice sahipsiz bir görüntü kazandırmaktadır. Bundan cesaret alan esnaf o kadar meydanı boş bulmuştur ki, artık stantlarını yollara taşımış, trafiği felç eder hale gelmiştir.

Özellikle hareket kabiliyeti düşük olan yaşlıların ve çocuk arabası ile dolaşanların yaya kaldırımını kullanması zorlaşmış ve bu durum trafik güvenliğini tehdit eder bir hale gelmiştir. Sağlam insanların dahi işgaller yüzünden kullanamadığı kaldırımların engelli vatandaşlarımız tarafından kullanılması ise imkânsızdır.

İşgaller sonucu yayalar araç trafiğine ayrılmış yollarda yürümek zorunda kalmakta, bunun sonucu olarak da kazalar meydana gelmektedir. Yaya yollarını işgal etmek geri kalmışlığın, cahilliğin ve insana değer verilmediğinin en önemli göstergesidir.

Oysaki kaldırımların temel görevi; farklı yapıları, aktiviteleri ve mekânları dış mekânda birbirine bağlamaktır. Bu nedenle kaldırımların tasarımı ve uygulaması toplumdaki tüm bireylerin, özellikle görme engelliler dâhil hareket kısıtlılığı olanların ulaşabilirliğinin sağlanması için güvenli, temiz, engelsiz, düzgün ve yeterli genişlikte yaya yolları sunmak olduğu unutulmamalıdır.

Ne yazık ki, başta Büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri ve ilgili kurumlar bu işgallere göz yummaktadır. Aslında buna göz yumanlarda bu işgalin bir parçasıdır ve suç işlemektedirler. Tüketicilerin bu konuda duyarlı olması ve yasal haklarını araması bir vatandaşlık görevidir.

Yerel yönetimler ve sorumlu makamlar üzerlerine düşen görevleri biran önce yerine getirmeli ve bu işgallere dur demelidir. 

Seydi KARTALCA
Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcısı

8193 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |