Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
24 Nisan 2024 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.696.833

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Hiç kimse ido'dan memnun değil....
Hiç kimse ido'dan memnun değil....

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO)’nun dinamik fiyat uygulaması ve diğer hizmetlerinden kaynaklanan sorunlar karşısında vatandaşların tepkileri büyürken, tüketici dernekleri de yaşanan olaylara sessiz kalmadı. Tüketiciyi Destekleme Derneği (TUKDES) İstanbul Şubesi yayınladığı bir basın bildirisiyle İDO’yu kınadı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TUKDES tarafından yayınlanan bildiride, İDO hizmetlerinde talep edilen yüksek hizmet bedeli ve diğer hizmetlerde yaşanan sıkıntıların temelinde serbest piyasa şartlarının oluşturulamayışını göstererek,  İDO’nun insan ve toplumsal faydayı göz ardı ederek düz kara odaklanan tekelci ticari anlayışını kınadı.

TUKDES İstanbul Şubesi yayınladığı basın bildirisinde İDO ile ilgili olarak tüketicilerden aldıkları şikayetleri şöyle sıraladı:

• Dinamik Fiyatlandırma ile yolcuların bütçelerini aşan hizmet bedeli dayatması, haksız kazanç elde etmesi,
• Taahhüt ettiği taşıma sorumluluğunu tam olarak yerine getirmemesi,  duraklar, kalkış yerleri ve varılacak noktanın yolcuya tam olarak belirtilmemesi,
• Araç ve Şoförden ayrı ayrı hizmet bedeli alması,
• Seferlerde sık sık ve uzun süreli aksamalar,
• Bisikletle yolculuğu engellemesi, bu konuda hizmet karşılığı belirlememesi,
• İDO Servomatiklerinin çalışmaması, yiyecek içecek hizmetlerinde aksamalar olması,
• Deniz taşımacılığından sonra otobüslerdeki gibi servis hizmetinin verilmemesi,
• İptal edilen sefer bilgilerinin yolcu memnuniyeti sağlayacak şekilde yolcuya ulaştırılmaması.

Vatandaş niye pahalı hizmet alsın

İDO’nun vatandaşları mağdur eden uygulamasıyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz TUKDES İstanbul Şubesi Başkanı Kemal Ertuğrul Öztürk, “Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu uygulamadan herkes memnundu ama şimdi kimse memnun değil” şeklinde konuştu. Tüketicinin daha önce daha ucuz fiyatlarla aldığı hizmeti şimdi daha pahalıya almasını anlamlı bulmadığını söyleyen Öztürk, “Sabit gelirli olan bir vatandaşın ulaşımı daha ucuza mal etmesi gibi bir imkan varsa, niye pahalıya mal etsin. Hepimiz tüketiciyiz, ulaşımın mümkün olduğu kadar alt seviyelerde ücretlendirilmesi esas olmalı” dedi.

Karşısında başka rakip bir firma olmadığı için herkes bana gelecek anlayışını kabul edemeyeceklerini ifade eden Öztürk, son anda alınan biletlerin iki katı fiyatla satılmasıyla ilgili olarak insanların uzun vadeli planlar yapmasının mümkün olmadığını ve bu uygulamaların insanın kafasını karıştırdığını belirtti. Ayrıca Öztürk, geçtiğimiz günlerde İDO CEO’su Önder Sezgin’in bir röportajda söylediği ‘yolcuları maliyetine taşıyoruz’ sözlerine de şöyle karşılık veriyor: “Demek ki iyi bir işletmecilik yapamıyor, pahalıya mal ediyor. İşletmecilik konusunda yeterli bilgili, uzman elemanları, nitelikli elemanlarla çalışamıyor demek ki…”

TUKDES tarafından yayınlanan basın bildirisinde, tüketicilerin rekabet koşullarının olmadığı piyasadan, mal ve hizmetleri alırken şirket patronlarının insafına bırakılmaması gerektiği vurgulanırken, TUKDES İstanbul Şubesi Başkanı Kemal Ertuğrul Öztürk de, İDO’nun uygulamalarında vatandaşın mağdur olmaması konusunda da şunları söyledi:

“Vatandaşın tek başına sesini duyurması mümkün değil. Biz ve bizim gibi birçok sivil toplum örgütü bu konuyla ilgili olarak tepkilerini duyurmaya çalışıyor. Biz bunun peşini bırakmayacağız” dedi. Ayrıca Öztürk, devlet yetkililerinin özelleştirmeye bağlı veya benzer süreçlerde, müşterilerin mağduriyet yaşamaması için gerekli önlemleri önceden almaları gerektiğini belirtti.

 

 

on5yirmi5 Gizem GÜL'ün haberi 6 Temmuz 2012

2661 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |