Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.775

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Yasalar değişiyor ,tüketiciler kazanıyor
Yasalar değişiyor ,tüketiciler kazanıyor

Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ile Türk Gıda Kodeksi Tebliği, SGK 'nın sağlık ve tedavi süreçlerine yeni bir sistem getiren e-reçete ve avuç içi taraması uygulamalarının başlamasını değerlendiren Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ, “Yenilenen kanunlarla birlikte, tüketicilerin hayatında çok şeyler değişecek” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

1 Temmuz 2012’de, Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Borçlar Kanunu değişti. Ayrıca, A sınıfın altındaki beyaz eşyaların satışını yasaklayan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, Türk Gıda Kodeksi Tebliği, SGK'nın sağlık ve tedavi süreçlerine yeni bir sistem getiren e-reçete uygulaması ve avuç içi taraması uygulamaları başladı.

Bu değişikliklerle birlikte;

- Otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Gece yarısından sonra yolcula-rın uyuduğu saatte yüksek sesle müzik çalınmayacak. Otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak.

- Şehirlerarası yolculuklarda yumurta, soğan, pide, lahmacun gibi kötü kokan yiyecekler ye-nilmeyecek.

- Yolcu taşımacılığında; sefer yapılamamışsa, hareket saatlerinde; yolcunun katlanamayacağı kadar zaman gecikme olursa; yolcu, ödediği ücreti ve varsa zararını isteyebilecek.

Yolcu, aksine bir sözleşme olmaması durumunda, bagajı için de ayrı bir ücret ödemeyecek.

- Firmalar, bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi, aracın belli saatten önce hareketi nedeniyle yolcunun yetişememesi gibi nedenlerden sorumlu olacak. Herhangi bir zarar ispat edilmese bile firma, bilet bedelinin 3 katı tazminat ödeyecek.

- Kamyon ve dolmuşların arkalarında yer alan ve çoğu zaman hepimizi güldüren, araç arkası ve tampon yazıları tarihe karışacak.

- Taksitli satış ve tüketici kredilerinde dürüst davranılmaması, haksız rekabet olarak sayılacak. Uygulanan faiz veya vade farkı, ödemelerin nasıl yapılacağı açıklanacak.

- Eşyanın kaybolmasından veya hasara uğramasından doğan talep hakları, teslimi takip eden 3 iş günü içinde; açıkça görülmüyorsa teslimi takip eden 14 iş günü içinde taşıyıcıya bildiril-memişse sona erecek.

- Müşteri, malın gerçek değeri konusunda yanıltılamayacak ve karar verme özgürlüğüne, verilen hediyelerle etki edilemeyecek. Kapıdan veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, saldırgan satış yöntemi olarak değerlendirilecek.


Masamızdaki ekmekten, şirket yönetimine, evde beslediğimiz evcil hayvandan, evimize alacağımız buzdolabına kadar çok çeşitli alanda önemli değişikliklerin başlayacağını hatırlatıyor ve tüketicileri, dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.

Orhan DURMUŞ

Genel Başkan Vekili

2268 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |