Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
20 Nisan 2024 Cumartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 1.692.188

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“ Tüketicileri yanıltmaya çalışanlar kendilerini aldatırlar”
“ Tüketicileri yanıltmaya çalışanlar kendilerini aldatırlar”

Tüketiciyi Destekleme Derneği İstanbul Şubesi’nin 1. Olağan Genel Kurul toplantısını değerlendiren İstanbul Şube Başkanı Kemal Ertuğrul ÖZTÜRK “ Şubemizin kurulları teşkil etmiş büyük bir şevk ve heyecanla görevine başlamıştır. Tüketicilerimiz ve milletimiz için, hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Şube Başkanı Kemal Ertuğrul ÖZTÜRK konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Tüketicilerin piyasayı çok yakından takip ettiği, artık bilinmelidir. Hem de her bir mağaza, her bir market ve hatta istisnasız her bir satış birimi, bütün tüketiciler tarafından tek tek, her bakımdan değerlendirilmektedir. Tüketicilerin bugün, herhangi bir mağazaya teveccühü varsa; bu teveccüh her zaman, her şeye rağmen, ila nihaiye devam edecek değildir. Tüketicileri yanıltmaya çalışanlar; bir süre sonra kendilerini yanılttıklarını anlayacaklardır.
 Ticaret yapan bazı kişi ve kurumların, tüketicileri haksızca etkilemek veya yanıltmak için; ticari piyasada karmaşıklığa, kargaşaya veya rakam kirliliğine yol açtıkları herkesin malumudur. Örnek olarak; bazı ürün ve etiketlerde 7,99; 18,99; 49,90; 119,90; 599,00 ve benzeri rakamlar yazıldığı görülmektedir. Ancak örneklerde görüldüğü üzere birçok etikette, belirtilen indirim tutarlarının nispet edilemeyecek kadar küçük olduğu ve çoğu zaman da, kasa ödemelerinde bu küçük farkların dikkate alınmadığı bilinmektedir. Zihni bulandıran, ürün-değer ilişkisinin kurulmasını önleyen, bunlardan daha önemlisi de, kendisinin yanıltılmasına yönelik bir faaliyet karşısında tüketicinin, o kişi ve kuruluşlara karşı güvenini zedeleyen bu uygulamadan süratle vazgeçilmelidir.
Gerçek bir indirim uygulaması yapılıyorsa; bunun sembolik bir değerden nispi bir değere ulaştırılması gerekir. Aksi takdirde, önceden olduğu gibi bundan sonra da, tüketiciyi kandırmak veya yanıltmaktan başka bir anlamı olmayacak ve tüketicinin o kuruluşa karşı güvenini yitirmesine yol açacaktır.
 Hemen her gün mağaza ve vitrinlerinde sergilenen etiketlerin, indirim yapılmış veya çok ucuzmuş intibaını uyandırmak maksadıyla hazırlandığı bilinmektedir.Bu ve benzeri uygulamalar içinde olan her kişi ve kurumu; daha gerçekçi, daha samimi ve daha dürüst davranmaya davet ediyoruz. Biliyoruz ki, bunun başka bir çaresi de yoktur.
Küresel adalet için; mazlumdan yana sivil yürüyüşümüz devam ediyor.


Kemal Ertuğrul ÖZTÜRK
İstanbul Şube Başkanı

3489 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |