Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.459

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Tüketiciyi aldatanların keyfi kaçacak”
“Tüketiciyi aldatanların keyfi kaçacak”

Tüketicilerin yanıltıcı ve mevzuata aykırı reklamlarla aldatıldığını, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, tüketici haklarına aykırı davrananlara para cezalarının uygulandığını ve uygulanacak bu cezaların, 2010 yılında arttığını söyleyen, Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ ’’tüketiciyi aldatanlar, cezasız kalmayacak” dedi.


Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ konuyla ilgili şu görüşlere yer vermiştir.
Tüketiciler, yanıltıcı reklâm ve sözde indirim yoluyla aldatılmakta, mağdur edilmektedir. “son fırsat”, “kapatıyoruz” gibi sloganlar kullanarak, aslında hiç kapanmayan, sattığı mal hiç bit-meyen, “indirim” adı altında aslında fahiş fiyatla satış yaptığını dolaylı da olsa itiraf eden iş-letmeler, satış politikalarını gözden geçirmeli ve “ticari etik” konusunda duyarlı olmalıdır.
Konuyla ilgili olarak; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklâm Kurulu, 10 Ekim 2006’ da aldığı ka-rarda “tüketicinin yanıltıcı reklam nedeniyle, satın aldığı mal ve hizmetler, Tüketici Kanunu gereğince ayıplıdır” diyerek, firmaların tüketiciye, mevzuata aykırı ve yanıltıcı reklamlar marifetiyle, sattığı mal ve hizmetlerin bedelini, geri iade etmesi gerektiğini belirt-mektedir.
Ayrıca; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, tüketici haklarına aykırı davra-nanlara para cezaları uygulanmaktadır.

Tüketicileri aldatanlara yönelik verilen bu cezalar, her yıl başında belirli oranlarda artırılmak-tadır. 2010 yılı için yeniden belirlenen bu cezalar şöyledir:
-Ticari reklam ve ilanların yasalara uygun dürüst ve doğru olmaması, tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı olması durumunda uygulanacak ceza 6.867 liraya,
-Ulusal ve görsel basında tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalara uygu-lanacak ceza ise 68.678 liraya çıkarıldı.
-Tüketiciye garanti belgesi verilmemesi, garanti süresi içinde arızalanan malın ücretsiz tamir edilmemesi hallerinde uygulanacak ceza 228 lira olurken,
-Türkçe kullanma kılavuzu bulunmayan ürünler için uygulanacak ceza 228 liraya çıkarıldı.
-Kampanyalı satışlarla ilgili tüketici haklarına uymayan firmalara ise yine, 228 liradan başla-yan cezalar uygulanacaktır.

Bu nedenle; tüketiciyi aldatanlar bir daha düşünsünler. Çünkü bu cezalarla keyifleri epey kaçacak.

Orhan DURMUŞ
Genel Başkan Vekili

4243 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |