Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.562

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Lokantacıların gözü terazi mi ?”
“Lokantacıların gözü terazi mi ?”

 

Lokantalardaki fiyat tarifelerini değerlendiren Genel Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet ÜNLÜ  “tarifelerde ölçü olarak gram yazıyor, lokantacılar gözü ile tartıyor” dedi.Lokantalardaki fiyat tarifeleri 5362 sayılı Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları kanununun 62.maddesine göre Esnaf ve Sanatkâr odaları birliğince belirlenmektedir. Fiyat tarifeleri incelendiğinde; bu tarifelerde üç sütun bulunmaktadır: Cinsi, Gram, TL. dir. Tarifelerde; sulu yemekler, dönerler, et yemekleri, çorbalar, salatalar gibi tüm ürünlerin gram karşılığı fiyatları vardır.Fiyat tarifelerinin 5. Maddesinde “bu tarifeye uymayanlar iş yerlerinde en az iki adet bulun-durmayanlar hakkında 5362 sayılı yasanın 11,23 ve 24. maddeleri ve mahalli idarelerin tef-tiş ve denetim mevzuatına ve genel hükümlere göre işlem yapılır” açıklaması yer almakta-dır.5362 sayılı yasanın; Disiplin kurulu ve disiplin cezalarını düzenleyen 24. Maddesine  göre Oda üyelerine, birlik disiplin kurulunca verilecek cezalar şunlardır:

“b) Kınama cezası: Müşterilerine ve diğer kişilere olan taahhütlerini yerine getirmeyen veya bunlara karşı haksız ithamda bulunan, müşterilerini ve diğer kişileri kandıran, nizami ölçü ve tartı aletlerini bilerek kullanmayan üyeye meslekî faaliyetinde ve davranışla-rında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Üye, bir yıl içinde kınama cezasını gerektiren fiili tekrarlaması halinde para cezası ile tecziye edilir.

 c) Para cezası: Üyenin, Bakanlık, o yer idare amiri, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları tarafından mevzuata uygun olarak alınmış kararlara aykırı hareket etmesi ve mükerrer kı-nama cezası almasından dolayı, para cezası ile cezalandırılmasıdır. Para cezaları birliğe gelir kaydedilir. Verilecek para cezası 61 inci maddeye göre belirlenen yıllık aidatın iki katıdır. Üyenin para cezası verilmesini gerektiren eylem ve davranışlarının, aynı eylem ve davranış olmasına bakılmaksızın bir yıl içinde tekrarında, verilecek ceza yıllık aidatın beş katı olarak uygulanır.” denmektedir. Yasalar açıktır. Uygulamalar herkesin gözü önünde yapılmaktadır.

Bu nedenle, lokantaların ve yemek salonlarının, tarifelerde belirlenen ölçülere uymalarını istiyoruz.
Diğer taraftan, yerel yönetimler ve esnaf odaları da gerekli denetimleri yapmalıdır.
Haksız rekabeti ve tüketicilerin aldatılmalarını engellemelidir.

Ahmet ÜNLÜ
Genel Yönetim Kurulu Üyesi

2865 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |