Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
26 Nisan 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.697.482

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“porsuk özel hükümlerle kirlenmesin…”
“porsuk özel hükümlerle kirlenmesin…”

''Eskişehir'imizin içme ve kullanma suyu rezervuarı porsuk havzasına atıksu deşarjını yasallaştıracak özel hükümler kabul edilmeden farklı uygulama imkanları araştırılmalıdır ''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Yardımcısı Ali KARADEMİR, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 

Eskişehir’imizin içme ve kullanıma suyu ihtiyacını sağlayan Porsuk Barajının mevcut kalitesinin korunarak iyileştirilmesi ve en iyi bir biçimde kullanımının sağlanması için, havzanın fiziki ve teknik özelliklerinin bilimsel olarak değerlendirilmesi sonucunda oluşturulacak bir havza kullanma programına ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyacı karşılamak için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 16.maddesi gereğince Porsuk Barajı Havzasında Özel Hüküm Belirleme Çalışması yapılmıştır. Bu çalışma ile içme ve kullanma suyu temin edilen Porsuk Baraj Gölü’nün su kalitesinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanabilmesi amacı için havzadaki mevcut ve yeni faaliyetlere ilişkin esasları düzenlenmek istenmektedir.  Porsuk havzası özel hüküm belirleme çalışmaları; kamu kurum ve kuruluşları ile halkın bilgilendirilmesi, itirazların alınması için 17 Ocak 2012 tarihinde askıya çıkarılarak ilan edilmiş olup askı süresi otuz gündür.

 

Kullanılabilir su kaynaklarında dünya ortalamasının altında bulunan ülkemizde içme ve kullanma suyunun önemi dikkat çekilecek bir gerçektir. Şehrimizin en önemli kullanılabilir su kaynağı Porsuk Havzasının Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Stratejik planlarından kentimizin içme suyu rezervuarı olmaya devam edeceği anlaşılmıştır.

 

Yürürlükteki mevzuata göre Kütahya’da ne Belediye atık su arıtma tesisinin, ne de herhangi bir sanayi tesisinin atık su deşarj izni alması mümkün değildir. Belediye kanalizasyon arıtma tesisi dâhil tüm sanayi tesislerinin atık sularını önce arıtıp sonra havza dışına pompalamaları gerekmektedir. Bunun yaratacağı maliyetten kaçınmak için Porsuk Baraj Gölü Su Toplama Havzası İçin Özel Hükümler belirlenerek yasal deşarj imkânı başlatılmak istenmektedir. Bu hükümler porsuk havzasında 10 yıl süre ile kanun hükmünde olacaktır.  Porsuk havzası özel hüküm belirleme çalışmaları sonucu; atık su arıtma tesislerinin teknolojisinin yükseltilmesi için harcanacak kaynaklar Kütahya’mızın atık su deşarjının havza dışına yapılması için kullanılmalıdır.

Yenilecek gıda, içilecek su kalmadığında tüm ekonomik göstergeler anlamsız kalır.

 Ali KARADEMİR 

Genel Başkan Yardımcısı

 

2813 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |