Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
28 Mart 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.082

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
"erişebilirlik herkes için haktır..."
"erişebilirlik herkes için haktır..."

 Beyaz Baston Körler Haftasını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Gültekin GÜLLÜ “Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirleyen en önemli göstergelerden birisi, engellilere verilen önem ve bu kesime sunulan hizmetin kalitesidir.”  dedi

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Gültekin GÜLLÜ konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
Erişebilirlik; bütün vatandaşların, yaşamın bütün alanlarındaki hak ve hizmetlere ulaşabilmesi ve bunlardan yararlanabilmesidir. Erişebilirlik, herkes için temel bir insan hakkıdır. Bütün dünya nimetleri herkes için erişilebilir olmalıdır. Bütün yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, açık ve yeşil alanlar ile umuma açık hizmet veren her türlü yapılar, özürlülerin erişebilirliğine uygun olmalıdır. Engellilerin erişebilirliğini sağlamak, devletin bir lütfü değil aslî görevidir. Zaten; asıl engel bedende değil, zihinlerde ve mekânlardadır.
Erişilebilirlik hakkı; 01.07.2005 Tarihinde çıkarılan 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu’nun Geçici 2. ve 3. maddeleri erişebilirliğin bütün kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanması için 7 yıllık bir süre tanımış ve bu süre 01.07. 2012 tarihinde bitmiş olacaktır. Bu tarihten sonra erişilebilirlikle ilgili mağduriyet yaşayan bütün engelliler her platformda haklarını arayabilecekler ve mağdur olduklarında mahkeme kararıyla, görevlerini yerine getirmeyen bütün kurum ve kuruluşlardan hesap soracaklar ve tazminat hakkı kazanacaklardır. Erişilebilirlikle ilgili, İmar Kanunu’nda Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlediği standartlara uyma zorunluluğu getirilmiş olup, İmar Kanunu’na bağlı olarak çıkarılan ilgili bütün yönetmeliklerde gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Türk Standartları Enstitüsü de erişilebilirlikle ilgili çalışmalarını genel kapsam itibariyle tamamlamış durumdadır. Ayrıca, bu konuda yerel yönetimler mevzuatında da gerekli düzenlemeler yapılmış olup, şehirlerimizdeki bütün yapılarda erişilebilirliğin sağlanması hizmetleri belediyelerimizin öncelikli ve asli görevidir.
Bundan sonra yapılacak bütün yapı ve donatılarında, fiziksel mekânlara ve bilgiye erişimle ilgili olarak; görme, işitme, ortopedik, yaşlı ve hamile gibi bütün engelli gurupları dikkate alan, herkes için uygun ve herkesin hayatını kolaylaştıracak dönüşüm ve düzenlemeler yapılacaktır. Gerçekte herkes için uygun olan yapılar ve donatılar herkesin hayatını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, sağlıklı olan her bireyin de, bir engelli adayı olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.
Erişebilirlik hususunda en fazla mağdur olan, en hassas olan kesim, görme engelli tüketicilerdir. Herkes için, erişilebilirliğin sağlanması ile en fazla görme engellilerin hayatı kolaylaşacaktır. Hiç kimseye muhtaç olmadan, yalnızca görme engeli olan insanlar olarak, hayatı bütün insanlarla birlikte yaşayacak ve paylaşacaklardır. Bu sayede daha az riskle, gerçek hayatın içerisinde daha fazla bulunacaklar, hayatı daha iyi anlayıp, tanıyıp, diğer insanlar gibi yaşayacaklardır.
Kamu otoritesi; gelecek günlerde engelleri süratle kaldırarak görme engellilere, şehir hayatını daha kolay, daha rahat ve daha güzel yaşayacakları ortamı hazırlamak zorundadır.
Kentleri; görme engelliler dâhil herkese göre düzenlemekte geciken yetkililer, bundan sonra görevlerini yapmamaları halinde, bedel ödemek zorunda kalacaklardır.
Gültekin GÜLLÜ                                                                                                                  
İstanbul Şube Başkan Yardımcısı

3126 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |