Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
18 Nisan 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.690.985

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Oy hesabımı, halk sağlığımı’’
“Oy hesabımı, halk sağlığımı’’

Sigara yasağının yumuşatılması konusundaki girişimleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL “uluslar arası sigara tekellerini etkisinde kalarak sigara yasağına yumuşatma konusunda kanun teklifi verenleri ilgiyle izliyoruz.“

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı.

İşletme karlılığı öne sürülerek, insanları hastalık ve ölüme sürüklemek kabul edilemez. 4207 sayılı kanun, sigara içmeyenlerin kapalı alanlarda sağlığını korumak, ülkemizde yaşayan milyonlarca kronik akciğer hastası, astımlı, kalp hastası, hamile, yaşlı ve çocukların giremedikleri tütün dumanlı alanları ortadan kaldırarak ayrımcılığa son vermektedir. 4207 sayılı kanun, ülkemizde sigara içen 22 milyon kişinin bağımlılıktan kurtulması, yılda sigaraya bağlı 100 bin ölümün, 90 bin akciğer kanserinin azalması, gençlerin sigaraya başlamaması için bir fırsattır.  

 

      Tam dumansız hava sahasına destek büyüyerek devam ediyor.  Rakamlar son 5 yılın en düşük verileri olarak tarihe geçerken, yasağa uyumda yüzde 99,2'ye ulaşıldı. Temmuz-Aralık 2009'da 2008'in aynı dönemine göre yaklaşık 200 milyon paket daha az sigara içildi. Temmuz-kasım arasında son 5 yılın en düşük sigara tüketimi gerçekleşmiştir. Gelecek yıl Türkiye'de 276 bin kişinin sigarayı bırakacağı tahmin edilmektedir.

      4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un 8. maddesine göre, tütün ürünlerinin 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşmasına yol açacak ve işletme dışında görülecek şekilde teşhir edilmesi yasak. Bu maddeyle ilgili açıklayıcı düzenlenmenin Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (TAPDK) hazırlanması gerekiyor.  Yasanın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen TAPDK, ilgili yönetmeliği hâlâ çıkarmadı. Kanun uygulanmadığı için işletmelerde sigara teşhirine devam edilirken, yapılan şikâyetler de değerlendirmeye alınamıyor. Sigara teşhirciliği yapan işletmelere yasanın uygulaması için Anılan yönetmeliğin acilen çıkarılmasını istiyoruz.

       Türkiye, duman solumadan yaşamaya alışırken başta sigara endüstrisi olmak üzere bazı kesimler uygulamayı sekteye uğratmaya çalışıyor. CHP'nin yasağın kahvehane, birahane ve lokal gibi yerlerde 2015 sonuna kadar yumuşatılması için verdiği yasa teklifi tepki çekti. CHP önceki gün de yasağın kapsamının genişletilmesiyle işletmelerin yaşadığı sorunların araştırılması için Meclis'e önerge verdi.

      Halk dalkavukluğu yaparak; tüketicilerin sağlıklı çevrede yaşama hakkını engellemeye çalışanlar tüketicilerden hak ettikleri cevabı alacaktır.

 

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

2537 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |